Mag je als christen oorbellen dragen? #geloofsvraag

In deze video beantwoordt Jeroen een vraag over het dragen van oorbellen. Over dit onderwerp wordt verschillend gedacht. Tegenstanders zullen zeggen dat dit niet mag omdat er in de Bijbel staat dat ons lichaam een tempel van de Heilige Geest is:

Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent?
— 1 Korintiërs 6:19 NBV

Dit is een tekst die ook veel wordt gebruik om te zeggen dat we geen tatoeages mogen, maar deze tekst gaat niet over oorbellen of over tatoeages. Deze tekst gaat over zonden op het gebied van seks.

Een andere tekst die gebruikt wordt om te zeggen dat we als christen geen oorbellen mogen staat in Exodus 32, waar de Israëlieten hun gouden oorbellen afdoen en Aäron er een gouden kalf van maakt. Over dit kalf zegt het volk het volgende: ‘Dit is onze god. Hij heeft ons weggehaald uit Egypte!’ Maar in deze tekst zijn de oorbellen niet de afgod. Ze zijn het middel waarmee de afgod is gemaakt.

Je kan deze teksten dus niet zomaar gebruiken om tegen iemand te zeggen dat God het dragen van oorbellen afkeurt. Sterker nog. In een aantal vertalingen, waaronder de Herziene Statenvertaling wordt in Spreuken 25 de waarde van goed advies vergeleken met de waarde van een gouden oorring en een sieraad van het zuiverste goud. En in Ezechiël 16 bekleed God een vrouw met sieraden waaronder een oorbel en een neusring.

Als je het mij vraag kun je dus niet op grond van de Bijbel zeggen dat het dragen van oorbellen verkeerd is en mag je ze dus als christen gewoon dragen. Het kan natuurlijk wel zijn dat je het bijvoorbeeld niet mooi vindt. Maar dat is een kwestie van smaak.

Toch zijn er wel een aantal verkeerde redenen om als christen te kiezen voor het dragen van oorbellen. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen voor oorbellen omdat anderen jou pushen om dit te doen. Dit noemen we groepsdruk en dit is niet een goede reden om oorbellen te dragen. Je moet kiezen voor oorbellen omdat jij het wil, niet omdat iemand anders graag wil dat jij dit doet. Een andere reden waarom het niet goed is om oorbellen te nemen is omdat je jouw identiteit probeert te vinden door het dragen van oorbellen. Bijvoorbeeld doordat je denkt dat je zonder dat niet compleet bent. Ik geloof namelijk dat wij als christenen onze identiteit mogen vinden in wie God zegt dat we zijn.

Maar er is nog wel één ding dat voor een tiener heel belangrijk is en dat zijn de regels van je ouders. Als je ouders zeggen dat je geen oorbellen mag, dan moet je daar naar luisteren, want dat is iets wat God van jou vraagt. Dan kan balen zijn, maar als je 18 jaar oud bent en op jezelf woont mag jij je eigen keuzes maken en kan je er altijd nog voor kiezen om wel oorbellen te gaan dragen.

 

Stronglife helpt tieners groeien in geloof via het apparaat dat ze de hele dag bij zich dragen: hun smartphone. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

Series