Catechese methoden

Het is belangrijk om catechese methoden te gebruiken die aansluiten bij de actualiteit en de leefwereld van tieners. Wij hebben verschillende materialen ontwikkeld die jij kan gebruiken voor de catechese.

Lifebox als catechese methode

Gebruik de Lifebox als catechese methode

De Lifebox is een pakket met 10 video’s en daarop aansluitende programma’s voor complete tieneravonden over onderwerpen die actueel zijn in de levens van tieners. Voorbeelden van onderwerpen zijn: identiteit, groepsdruk en (homo)seksualiteit. De Lifebox is ontwikkeld door Stronglife in samenwerking met Zorg voor Jongeren.

De programma’s die bij de video’s horen zijn zo vormgegeven dat jij als jeugdleider een keuze kan maken uit diverse onderdelen zoals een ijsbreker, gespreksvragen, Bijbelse verdieping en creatieve werkvormen. Op deze manier kan jij tijdens de catechese zelf kiezen welke onderdelen het beste aansluiten bij het niveau en de belevingswereld van de tieners.

Meer informatie over de Lifebox

Gebruik onze gespreksvragen als catechese methode

Met tieners in gesprek tijdens de catechese met onze gespreksvragen

Bij een deel van onze video’s ontwikkelen we gespreksvragen. Hiermee kunnen we snel aansluiten bij onderwerpen die op dit moment actueel zijn zoals corona. De gespreksvragen zijn zeer geschikt om tijdens de catechese met tieners in gesprek te gaan. Zo kunnen ze een mooie aanvulling zijn op andere catechese methoden.

Het concept is heel simpel: Je download de (gratis) gespreksvragen van onze website. Daarin staat een link naar de video en deze laat je aan het begin van de Bijbelstudie aan de tieners zien. Vervolgens ga je aan de hand van de vragen met de tieners over het onderwerp in gesprek. Afhankelijk van de grootte van de groep kan je er nog voor kiezen om de groep in kleinere groepjes in te delen met allemaal een eigen leider.

Download onze gespreksvragen

Catechese methoden voor Microsoft Teams of Zoom

Geef je de catechese online via bijvoorbeeld Teams of Zoom en zoek je een catechese methode die hiervoor geschikt is? Ook dan kan je gebruiken maken van onze materialen.

De Lifebox bevat een uitgebreide handleiding die je hebt om de programma’s te gebruiken in een online bijeenkomst. Zo geven we alternatieven voor ijsbrekers en geven we je tips voor hoe je de tieners op een leuke manier kan uitnodigingen voor de bijeenkomst.

De gespreksvragen kunnen prima gebruikt worden in een online bijeenkomst. Je deelt je scherm met de tieners en bekijkt zo samen de video. Daarna ga je aan de hand van de vragen met elkaar in gesprek.

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series