‘Het scheppingsverhaal is onmogelijk’ #geloofsvraag

Vorige week reageerde iemand op een van onze video’s dat de scheppingsverhaal zoals we die in de Bijbel lezen onmogelijk is. Dat klopt, het is inderdaad compleet onmogelijk. Maar betekent dit dan ook dat het scheppingsverhaal uit de bijbel onzin is? Daar gaan we het over hebben in deze video!

Het ontstaan van onze wereld blijft een discussie tussen mensen die geloven in het scheppingsverhaal zoals dat in de Bijbel staat en mensen die geloven in de oerknal en evolutie. Als je het niet erg vindt blijf ik nu even van die discussie af, want dan wordt deze video veel te ingewikkeld. Daarnaast gaat de vraag daar niet over. De vraag die wij als reactie op een YouTube video hebben ontvangen is namelijk als volgt:

“De wereld is in 7 dagen van 24 uur gemaakt. Dat is onmogelijk. Maar hoe zit dat dan???”

Nou moet ik deze vraag wel even corrigeren. In Genesis 1 lezen we dat God de hemel en aarde in 6 dagen gemaakt heeft. Op de 7e dag was God klaar met zijn werk er rustte Hij uit. Daarnaast staat bij de eerste dag omschreven dat het avond werd en ochtend. Ik durf dus niet met zekerheid te zeggen dat die dag 24 uur heeft geduurd. Maar hoe je het ook wendt of keert het is voor ons menselijk kunnen onmogelijk om te kunnen bedenken dat iets of iemand in 6 dagen tijd zoiets bijzonders als de hemel en de aarde maakt. Dat lukt nooit.

Even ter vergelijking. In Barcelona wordt op dit moment een gigantische kathedraal gebouwd, de Sagrada Familia. Voor dit gigantische gebouw zijn in 1882 de eerste stenen gelegd en nu, zo een beetje 138 jaar later is het nog niet af. Volgens de planning zou het rond 2026 eindelijk klaar moeten zijn. Een bizar lange periode om een gebouw te maken, zeker nu we ondertussen zoveel handige gereedschappen hebben om mee te werken. En toch valt deze gigantische kathedraal in het niets in vergelijking met de schepping van de hele wereld.

We hebben als mensen snel de neiging om dat te “geloven” wat voor ons zelf ook mogelijk is of wat we zelf kunnen. We kijken als het ware met een menselijke bril naar God. We geloven wel dat God meer kan doen dan wij, maar het wordt in onze ogen al snel onmogelijk. En dat is natuurlijk een denkfout. 

In de Bijbel lees je dat wij mensen op God lijken, maar we zijn niet als God. Hij is veel meer dan wij mensen en ook nog eens veel meer dan wij ons kunnen voorstellen. Hij heeft zeeën laten splitsen, vuur uit de hemel laten komen en doden laten opstaan. We kunnen proberen deze dingen uit ons zelf te doen, maar dat gaat niet lukken.

Het scheppingsverhaal is dus onmogelijk. Maar dat is geen probleem. Want wat voor ons onmogelijk is, is voor God wel mogelijk. Hij is een God van wonderen!

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series