Heeft God het kwaad geschapen?

Als je aan een willekeurig persoon de vraag zou stellen: “Bestaat de kou?”, dan zou zijn antwoord waarschijnlijk “ja” zijn. Maar dat is eigenlijk fout, want kou op zichzelf bestaat niet. Kou is in werkelijkheid de afwezigheid van warmte en dat noemen we kou. Je kan iets alleen maar kouder maken, door te zorgen dat er minder warmte is. Hetzelfde geldt voor duisternis. Duisternis is de afwezigheid van licht. Je kunt een ruimte alleen donkerder maken door te zorgen dat er minder licht is.

God gaf de keuze om te kiezen tussen goed en kwaad

Op dezelfde manier is kwaad de afwezigheid van het goede. God heeft dus niet het kwaad geschapen, maar staat de keuze voor het kwade wel toe. Ik geloof dat God dit deed omdat Hij van de mens geen voorgeprogrammeerde robots zonder een vrije wil wilde maken. Liefde is juist bijzonder omdat iemand er voor kiest, terwijl diegene ook de mogelijkheid heeft om iets anders te kiezen. Als liefde de enige optie is, dan is het ook niet zo bijzonder meer.

In de Bijbel staat is dat God ons niet ‘per ongeluk’ heeft geschapen en dat toen Hij ons schiep, Hij zag dat het heel mooi was.

Misschien vraag jij je nu wel af waarom God dan eigenlijk de mensen heeft gemaakt als Hij toch al wist dat we fouten zouden maken. Dat is een goede vraag, en eerlijk gezegd is de Bijbel daar niet heel duidelijk over. Maar wat wel in de Bijbel staat is dat God ons niet ‘per ongeluk’ heeft geschapen en dat toen Hij ons schiep, Hij zag dat het heel mooi was. Ik ben ontzettend blij dat God van mij geen robot heeft gemaakt. Want dan zou ik niet in staat zijn om liefde te voelen en te geven op de manier zoals ik dat nu wel kan doen. Dus ik ben God dankbaar dat jij en ik kunnen kiezen om het goede te doen.

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series