Waarom is afgoderij een zonde? #geloofsvraag

Via Instagram kregen wij de volgende vraag: “Wat is afgoderij en waarom is het een zonde?” Misschien heb je nog nooit eerder van het woord afgoderij gehoord of denk je aan andere godsdiensten waarbij ze beelden aanbidden. Toch is afgoderij iets wat veel voorkomt, want het is meer dan het aanbidden van beelden en zeker niet iets dat alleen vroeger gebeurde. Wanneer iets in jouw leven de plaats van God inneemt en eigenlijk belangrijker voor jou is dan God, dan is het een afgod.

Nu komen we iedere dag met zoveel dingen in aanraking, dingen die onze aandacht vragen. En dat is op zich helemaal niet verkeerd. Je mag ergens super enthousiast over zijn en er veel tijd in investeren. Maar het kan voorkomen dat deze dingen zo belangrijk voor je worden dat zelfs God er voor moet wijken. Dit kan van alles zijn. Denk aan sport, ambities en verslavingen. Maar ook geld en seks.

In Kolossenzen 3:5 staat: “Laat je niet langer leiden door slechte verlangens. Verlang er niet naar om vreemd te gaan. Verlang niet naar verboden seks, of naar ander verkeerd gedrag op seksueel gebied. Verlang ook niet naar veel geld, want geld is een afgod.
— Kolossenzen 3:5 BGT

Seks en geld als voorbeelden van afgoderij

Seks en geld zijn twee dingen die in onze maatschappij overal aanwezig zijn. En in de basis zijn ze helemaal niet verkeerd. Het is heel normaal dat een man en een vrouw seks hebben. En het hebben van een goed gevulde spaarrekening is heel verstandig. Maar het gevaar bestaat dat we met ons hele hart gaan verlangen naar het hebben van veel geld en dat we ons vertrouwen gaan stellen op onze bezettingen, in plaats van te vertrouwen op God.

Over seks zegt Paulus in Efeze 5:5 dat mensen die verkeerde dingen doen op het gebied van seks, dienaren van afgoden zijn. Hierin is seks een afgod doordat we liever toegeven aan onze verkeerde verlangens, dan er op te vertrouwen dat de regels van God goed voor ons zijn. Daarnaast kunnen geld en seks, maar bijvoorbeeld ook status en bekendheid ons een goed gevoel geven, maar het zorgt er nooit voor dat we 100% tevreden zijn. Hierdoor kan er altijd weer een gevoel van leegte ontstaan.

Afgoderij is een zonde, omdat God wil dat we Hem alleen aanbidden. Dat we Hem op de eerste plaats in ons leven zetten en ons vertrouwen op Hem stellen. En dat klinkt misschien wat egoïstisch, maar ik geloof dat God dit wil omdat Hij weet dat dit het beste voor ons is. Want Zijn liefde vult elke leegte. Zijn liefde laat ons ervaren dat we gewild en geliefd zijn.

Heb jij ook een geloofsvraag waar je graag een antwoord op wil? Ga dan nu naar stronglife.nl/contact en stuur ons jouw vraag.

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series