Twee echte vrienden

In deze video wil Chantal met je kijken naar een voorbeeld van twee echte vrienden, namelijk David en Jonathan. Want als we in de Bijbel op zoek gaan naar een voorbeeld van vriendschap, dan is de vriendschap tussen David en Jonathan misschien wel het mooiste voorbeeld wat er is.

In 1 Samuel 18 lees je hoe na het verslaan van Goliath er een bijzondere vriendschap tussen David en Jonathan, de zoon van koning Saul, ontstaat. In vers twee staat: “en het klikte meteen tussen hun”. Tussen David en Jonathan ontstaat direct een hechte vriendschap. Maar het is ook een ingewikkelde vriendschap. David en Jonathan zijn namelijk wel beste vrienden, maar zoals je kunt lezen wordt Saul jaloers op David. Saul wordt zelfs zo jaloers dat hij David wil doden.Ondanks dit blijft de bijzondere vriendschap tussen David en Jonathan bestaan.

In de vriendschap zien we dat ze trouw aan elkaar blijven.

Jonathan moet kiezen: Hij kiest voor zijn vader en tegen David of andersom. Gelukkig ziet Jonathan dat de keuzes die zijn vader maakt niet goed zijn. Saul is jaloers op David en dit gaat zelfs zo ver dat David moet vluchten voor zijn leven. Jonathan weet de verblijfplaats van David. Toch kiest hij ervoor deze geheim te houden voor zijn vader, omdat hij weet dat als zijn vader achter de verblijfplaats komt, het niet goed afloopt met David. Jonathan blijft trouw aan zijn vriend David, zelfs de familieproblemen kunnen niet tussen hun vriendschap komen.

David vertrouwt Jonathan, ze sluiten een verbond met elkaar en roepen daarbij God als getuige aan. Ze spreken een teken af. Jonathan had met gemak David kunnen verraden, maar dat deed hij niet. Jonathan hield namelijk net zoveel van David als dat hij van zichzelf hield.

Maar misschien nog wel het mooiste: er is geen jaloezie bij David of Jonathan. Jonathan is eigenlijk de kroonprins is. Als zijn vader sterft hoort hij koning te worden. Maar God heeft David uitgekozen als nieuwe koning van Israël, en niet Jonathan. Jonathan weet dat ook en hij had net als zijn vader vanuit de gevoelens van jaloezie, boosheid en teleurstelling wraak kunnen nemen. Maar in plaats van dat te doen gaat de vriendschap tussen hun voor het eigen belang en de status van het koningschap. Jonathan accepteert David zijn positie en kiest ervoor die van hem ondergeschikt te maken. Hij kiest er voor om Gods plan te volgen.

Het is niet altijd makkelijk in vriendschappen. Als je een tijdje met elkaar optrekt leer je elkaar steeds beter kennen, ook de minder mooie kanten. En het kan ook moeilijk zijn als de een meer succes heeft in bijvoorbeeld sport of een opleiding. Of als de een veel meer geld te besteden heeft dan de ander. Allemaal zaken die jaloezie en wrijving kunnen veroorzaken tussen vrienden. In de vriendschap tussen David en Jonathan komen al deze dingen naar voren. David was een schaapherder, lager op de sociale ladder dan dat kon je bijna niet staan. Jonathan was de kroonprins, alleen de koning was belangrijker. Toch worden deze twee uitersten vrienden van elkaar en zal de schaapherder uiteindelijk koning worden. Hun vriendschap was niet gebaseerd op status of wat er bij de ander te halen viel. Hun vriendschap was gebaseerd op trouwen en liefde voor elkaar.

Heb jij zo’n vriend? Ben jij zo’n vriend? Je mag God er gerust om vragen. Want echte vrienden zijn belangrijk om te hebben en het is belangrijk om er een te zijn.

 

Stronglife helpt tieners groeien in geloof via het apparaat dat ze de hele dag bij zich dragen: hun smartphone. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series