Spreek woorden van leven #leesjebijbel

In Spreuken 18:21, in de Bijbel in Gewone Taal, staat dat woorden goed doen of kwaad doen. Andere vertalingen zetten het nog iets scherper neer door te zeggen dat dood en leven in de macht van de tong zijn. Dit laat zien dat de dingen die wij zeggen kracht hebben. Het is belangrijk dat jij je hiervan bewust bent. Want we gebruiken zo vaak onze tong om een oordeel uit te spreken over mensen, zonder dat we de tijd nemen om ons te verdiepen in de situatie of de persoon. En dat komt ook voor in de Bijbel.

Het Bijbelgedeelte 1 Samuel 1 begint met een verhaal over Hanna, een vrouw die graag een kindje wil, maar niet zwanger wordt. Daarnaast is de samenstelling van haar gezin bijzonder. Ze is namelijk getrouwd met Elkana, die getrouwd is met nog een vrouw, die wel kinderen heeft. Hanna wordt door deze vrouw gepest en haar man lijkt haar verdriet ook niet helemaal te begrijpen.

Op een dag trekt ze het niet meer en gaat ze naar de tempel en deelt ze in een stil gebed haar verdriet en verlangen met God: ““Machtige Heer, ziet u niet hoe moeilijk ik het heb?… Geef mij alstublieft een Zoon.” Terwijl ze bidt begint de priester Eli op haar te letten. Hij ziet haar mond wel bewegen, maar hoorde haar niet praten. Daarom dacht hij dat ze dronken was en spreek hij haar hier op aan en stuurt haar weg. Eli oordeelt Hanna puur op wat hij ziet en vind dat ze niet in de tempel thuishoort. Maar hij zit verkeerd, want Hanna is niet dronken. Ze legt aan Eli uit dat ze in zichzelf aan het bidden was.

Nadat Eli Hanna te snel beoordeeld heeft op de buitenkant, spreekt hij positieve woorden tegen haar. “Ga dan nu rustig naar huis. De God van Israël zal je geven wat je gevraagd hebt.” en deze woorden maken Hanna weer vrolijk.

Net als Eli kunnen wij soms te snel over iemand oordelen en onze conclusies trekken. We zien een bericht voorbij komen op social media, zien iemand iets doen wat in onze ogen wat raar is of horen een roddel over iemand. Voordat we het weten hebben we onze mening al klaar staan en drukken we een label op iemand.

Dit Bijbelgedeelte laat ons zien dat we altijd weer de mogelijkheid hebben om het recht te zetten. Om vriendelijke woorden tegen mensen te spreken en ze woorden van hoop mee te geven. Want waar negatieve woorden mensen verdrietig maken of kwetsen, zorgen positieve woorden er voor dat mensen vrolijk worden en een fijn gevoel krijgen.

In Efeziers 4 vers 29 zegt Paulus het volgende tegen de christenen:

Zeg geen slechte, negatieve dingen over mensen. Maar zeg, als het nodig is, dingen die het geloof van anderen sterker maken. Zeg iets dat mensen goed doet.
— Efeziers 4:29 BGT

Met andere woorden: spreek woorden van leven!

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series