Seks doet iets met je

Seks doet iets met je, zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel. Wetenschappers hebben hier heel wat onderzoek naar gedaan. Deze onderzoeken tonen aan dat seks meer met je doet dan het geven van lichamelijk genot. Je voelt je gelukkiger, je straalt ervan, het verlaagt pijn, verlicht stress, je afweersysteem gaat beter werken en je gaat er beter van presteren. Dit komt omdat je tijdens seks het gelukshormoon Endorfine aanmaakt.

Seks en je hersenen

In je hersenen gebeurt er nog veel meer. En dit is een beetje een ingewikkeld wetenschappelijk verhaal. Maar het is wel belangrijk om te noemen.

Tijdens een orgasme komt er bij vrouwen in de hersenen de stof Oxytocine vrij. Deze stof zorgt er voor dat er een emotionele band met de man ontstaat waarmee ze seks heeft. Daarnaast zorgt het voor een verlangen om dit steeds opnieuw te beleven. Zo ontstaat er een steeds sterkere binding.

Bij de mannen komt er tijdens het orgasme ook een stof vrij, namelijk: Vasopressine. Hierdoor ontstaat er een langdurende emotionele verbinding met de vrouw waarmee hij seks heeft en wordt het monogaam gedrag versterkt.

Zoals gezegd: Het is een beetje een ingewikkeld wetenschappelijk verhaal, maar dit laat ook gelijk zien hoe bijzonder God seks gemaakt heeft.

Een eenvoudige illustratie van wat seks met je doet

Je zou het aan de hand van een stuk tape uit kunnen leggen: Als je een stuk tape op karton plakt, en je trekt het er later weer af dan blijven er resten karton achter op de tape. Het stuk karton mist nu een laagje. Als je vervolgens de tape weer ergens op plakt gebeurt hetzelfde, als je het eraf haalt blijven er resten achter en plakt de tape weer een stuk minder goed als je het weer ergens op wilt plakken, en het karton is weer een stukje meer beschadigd. De tape verliest zijn kracht en het stuk karton is beschadigd zonder dat het nog weer hersteld kan worden. Zo is het ook met seks. Je geeft iets van jezelf weg, je laat een afdruk van jezelf achter op de persoon waarmee je seks hebt. Als de relatie uitgaat krijg je dat stukje niet meer terug, en jij zit ook met “de resten”  van die ander. Er heeft in je hersenen een verbinding plaatsgevonden.

Omdat onze hersenen kneedbaar zijn vindt er een vervorming plaats die wisselend seksueel gedrag als normaal gaat beschouwen, maar hierdoor wordt de mogelijkheid om een langdurende relatie aan te gaan stuk gemaakt. Uiteindelijk vergroot het je gevoel van eenzaamheid en ontstaat er een leegte.

Seks doet dus altijd iets me je, of je nu een condoom gebruikt of niet: het heeft altijd gevolgen. En dat kun je niet tegenhouden. God bedacht seks voor binnen de veilige omgeving van het huwelijk, niet om je pesten maar om je te beschermen.

 

Stronglife helpt tieners groeien in geloof via het apparaat dat ze de hele dag bij zich dragen: hun smartphone. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series