Schelden en vloeken

Schelden en vloeken: woorden kunnen jezelf en anderen opbouwen, maar ook kapot maken. We kunnen met onze mond bemoedigen en zegenen, maar ook kleineren. In deze video willen we je aanmoedigen om na te denken over de woorden die je spreekt.

Een van de slimste mannen die ooit heeft geleefd schreef het volgende: “Op de tong liggen zowel de dood als leven; wie aan een van beide de voorkeur geeft zal de vruchten daarvan plukken”. Je vindt deze tekst in de  Bijbel in Spreuken 18 vers 21. De schrijver, Koning Salomo, geeft hiermee aan dat de woorden die we zeggen kracht hebben.

Woorden kunnen namelijk jezelf of anderen opbouwen, maar ook kapot maken. We kunnen met onze mond bemoedigen en zegenen, maar ook kleineren (schelden en vloeken). En persoonlijk denk ik dat veel mensen wanneer ze schelden of vloeken dit doen zonder er echt bij na te denken wat ze nu eigenlijk zeggen.

Maar wat als de dingen die wij zeggen als we schelden of vloeken echt zouden gebeuren….

Laten we hiervoor eens kijken naar twee voorbeelden.

  1. Stel je eens voor hoe het zou zijn als jij iemand uitscheldt en zegt dat hij of zij  “dood moet vallen” en deze ook echt dood neervalt.
  2. Of wat als je vloekt met een van de meest gebruikte zelf vervloekingen ook wel bekent als GVD en God ook daadwerkelijk zou doen waar jij om vraagt en Hij dus jou voor eeuwig verdoemd….

In Efeziers 4 vers 29 en 31 roept Paulus op om geen vuile woorden te gebruiken en niet te vloeken. In plaats van die dingen te doen zegt Paulus dat het beter is om woorden te gebruiken die mensen helpen, die ze opbouwen.

Een bekend gezegde luidt: Waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet. En dat geldt ook voor je taalgebruik. Als jij met vrienden omgaat waarvoor vloeken en schelden heel normaal is of films kijkt waar dit veel in voorkomt; dan kan het zo maar zo zijn zijn dat dit steeds gewoner voor je wordt.

Spreuken 4 zegt hierover het volgende: Bescherm je hart boven alles, want uit je hart komt alles voort wat je doet. Zondig niet door wat je zegt, laten je lippen geen verkeerde dingen zeggen. Houd je ogen gericht op de weg vóór je en dwaal niet af naar links of rechts.

Het is dus belangrijk dat we constant alert blijven en nadenken welke invloed dingen op ons hebben. Het is belangrijk dat we dicht bij God blijven, want als we te ver afwijken kunnen negatieve dingen een te grote invloed op ons krijgen.

Denk na over wat je zegt en wees hierin een voorbeeld voor je omgeving, voor je vrienden en voor je klasgenoten.

 

Stronglife helpt tieners groeien in geloof via het apparaat dat ze de hele dag bij zich dragen: hun smartphone. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series