Pesten is niet onschuldig

Op het moment dat we deze video opnemen is het de “week tegen pesten”. Overal kom je verhalen tegen van jongeren die gepest zijn. En die verhalen raken me. Het doet me zeer als ik lees of hoor hoeveel pijn deze jongeren hebben.

In de Bijbel lezen we verschillende verhalen van mensen die gepest werden. Denk bijvoorbeeld aan Jozef. Hij was het lievelingtje van zijn vader, maar zijn broers hadden een hekel aan hem.

Maar we lezen in de bijbel ook het verhaal van Hanna. Hanna was een van de vrouwen van een man die Elkana heette. De andere vrouw: Peninna had 10 kinderen en Hanna had er geen, want zij kon geen kinderen krijgen. En dat was voor Peninna een reden om Hanna te pesten. Als je dit leest in 1 Samuel 1 vers 6 dat staat daar dat “Peninna er plezier in had om Hanna te vernederen.” en een andere vertaling zegt dat “Peninna het leven van Hanna nog moeilijker maakte door haar voortdurend te pesten”. En al de gemene dingen die Peninna tegen Hanna zei hadden zo’n grote impact op Hanna dat ze alleen maar kon huilen en geen hap meer door haar keel kreeg.

Dit eeuwen oude verhaal maakt duidelijk hoe groot de impact van pesten kan zijn. Het lijkt zo soms onschuldig, maar dat is het zeker niet.

In de bijbel vinden we geen gebod dat zegt: Gij zult niet pesten. Nee, dat staat er niet. Wel staan er meerdere teksten die vertellen hoe we ons moeten gedragen ten opzichte van anderen.

Zo spoort Jezus de mensen meerdere keren aan om elkaar lief te hebben om van elkaar te houden. In Johannes 13 vers 34 lezen we dat hij tegen Zijn discipelen zegt dat ze van elkaar moeten houden zoals Hij ook van hun houdt. In Mattheus 22 zegt Jezus dat je niet alleen van God moet houden, maar dat je ook van de mensen om je heen moet houden zoals je van jezelf houdt.

Twee simpele teksten die ons leren dat we lief moeten hebben en liefhebben en pesten zijn twee dingen die niet samen gaan. In 1 Johannes 4 vers 20 staat dat als wij zeggen dat we van God houden, maar een hekel hebben aan een andere gelovige, dat we dan liegen. Want hoe kunnen we van God houden die we niet zien, terwijl we een hekel hebben aan iemand die we wel kunnen zien. De bijbel spreekt hier over andere gelovigen, maar ik denk dat we hier ook best mogen spreken van de mensen om ons heen. Want het is Jezus zelf die de lat nog hoger legt door te zeggen dat we zelfs onze vijanden lief moeten hebben. (Mattheus 5:44).

Als jij wel eens iemand pest: dan hoop ik dat dit je voor de volgende keer aan het denken zet en je er dan voor kiest om er niet aan mee te doen en zo iets van jouw christen zijn te laten zien. En misschien durf je dan zelfs wel je vrienden aan te sporen om er voor te kiezen om ook niet mee te doen aan het pesten.

En word jij wel eens of misschien wel heel vaak gepest? Dan mag je hetzelfde doen als Hanna. Zij bad tot God voor een oplossing. En dit mag jij ook doen. Breng je verdriet, je pijn bij God. Vraag hem om een oplossing, vraag hem om de moed om het aan je ouders of je jeugdleider te vertellen en vraag hem of Hij mensen op je pad mag brengen die je kunnen helpen.

Heb jij naar aanleiding van deze video vragen of wil je ergens over doorpraten: neem dan nu contact met ons op. Op stronglife.nl/contact lees je precies hoe je met ons in contact kan komen.

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series