Liegen maakt meer kapot dan je lief is

Zo’n 20 jaar geleden had de overheid de postbus 51 campagne getiteld “Drank maakt meer kapot dan je lief is”. De campagne was gericht op jongeren om ze bewust te maken van de nadelen van onverantwoord alcoholgebruik. In deze video zou ik graag een nieuwe variant daarop willen introduceren, namelijk: “Liegen maakt meer kapot dan je lief is”.

Spreuken 11 vers 3 leert ons hierover het volgende:

Eerlijke mensen blijven leven door hun goedheid, maar onbetrouwbare mensen sterven door hun slechtheid. — Spreuken 11:3 BGT

Net als onverantwoord alcoholgebruik veel kapot kan maken in je leven, kan ook het vertellen van leugens veel kapot maken in je leven. En toch liegt de gemiddelde mens er behoorlijk op los. Onderzoek van een Britse website onder zo’n 2.500 volwassenen toont aan dat maar 5% van de ondervraagden zegt dat ze niet liegen. De andere 95% liegt dus wel. Ze liegen tegen hun partner, familie en vrienden.

Op de vraag waarom ze liegen geeft 57% van de mannen geeft aan dat ze liegen om het leven makkelijker te maken en 71% van de vrouwen geeft aan te liegen om hun ware gevoelens te verbergen.

Ik zelf ben ook geen heilig boontje, want als ik eerlijk ben dan moet ik natuurlijk toegeven dat ik ook wel eens gelogen heb. Bijvoorbeeld toen ik nog op school zat en mijn huiswerk niet had gemaakt. Op een gemene manier deed ik de leraar geloven dat ik er echt niks aan kon doen dat ik mijn huiswerk niet af had en het de schuld van de computer was. Of een keer toen iemand iets deed wat ik niet leuk vond en diegene vroeg of ik het echt niet erg vond. Natuurlijk vond het wel erg, maar ik wou diegene en mezelf beschermen en dus loog ik door te zeggen dat het niets uitmaakte, terwijl ik het eigenlijk helemaal niet leuk vond.

Liegen, soms lijkt het een makkelijke oplossing, maar is dat echt zo?… Want door te liegen zet je mensen op een verkeerd been. Je laat ze dingen geloven die niet waar zijn. En hierdoor kan het zijn dat dingen die jij niet leuk vind blijven gebeuren. Daarnaast loop je natuurlijk altijd het risico dat de waarheid boven water komt. Om dat te voorkomen moet je misschien wel leugen op leugen gaan vertellen om de waarheid te verbergen. Hierdoor wordt het leven in plaats van makkelijker eigenlijk alleen maar moeilijker en moeilijker.

Als de waarheid boven water komt loop je het risico dat mensen teleurgesteld in je zijn. Ze vertrouwde je, maar dat vertrouwen heb je beschadigd en mensen zullen gaan twijfelen aan wat je zegt. Ook wanneer je de waarheid vertelt.

Daarom wil ik je aanmoedigen om er steeds weer voor te kiezen om de waarheid te vertellen, want de waarheid geeft je pas echt een vrij gevoel! Laat Spreuken 8 vers 7 een tekst zijn die past bij jouw leven:

Want ik vertel alleen de waarheid, ik haat leugens. — Spreuken 8:7 BGT

 

Stronglife helpt tieners groeien in geloof via het apparaat dat ze de hele dag bij zich dragen: hun smartphone. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

Series