Goede vrienden – Slechte vrienden

Vrienden, je hebt ze in alle soorten en maten: Dikke vrienden, dunne vrienden, school vrienden, voetbal vrienden, Facebook vrienden, goede vrienden en slechte vrienden.

Wat voor vrienden het ook zijn. Je hebt ze nodig. We zijn namelijk niet gemaakt om alleen te zijn. Vriendschap is namelijk iets wat door God bij de schepping is uitgevonden. In Genesis 2:18 lees je dat God denkt dat het niet goed is dat de mens alleen is. En zo schepte Hij voor Adam een vrouw: Eva. Iemand die hem helpt en net zo is als hij. Zelfs Jezus, God die hier als mens op aarde kwam, had vrienden, namelijk zijn discipelen. Dit laat zien dat het voor iedereen goed is om vrienden te hebben.

Maar dit betekent niet automatisch dat elke vriend goed is. Je hebt namelijk goede vrienden en slechte vrienden. En zoals ik net al zij: je hebt ze beide nodig. Goede vrienden omdat ze het beste uit je naar boven halen en slechte vrienden om er achter te komen dat je zulke vrienden nooit weer wilt hebben.

Het verschil tussen goede en slechte vrienden

Maar wat is nou het verschil tussen een goede en slechte vriend? Goede vrienden zijn te vertrouwen en hebben respect voor wie je bent. Slechte vrienden zijn onbetrouwbaar en accepteren je alleen als je voldoet aan hun verwachtingen

In de Bijbel lezen we ook voorbeelden van goede en slechte vrienden. Zo waren Jonathan en David hele goede vrienden voor elkaar. Er was vertrouwen en ze steunden elkaar door dik en dun. Maar de vrienden van Job zijn een typisch voorbeeld van slechte vrienden. In het begin steunen ze Job, maar als de ellende in zijn leven aanhoudt laten ze hem in de steek. Ze beschuldigen hem van dingen die hij niet heeft gedaan en ze vertellen hem leugens.

Echte vrienden hebben alles voor je over en laten je nooit in de steek. Of zoals de bijbel het zegt in Johannes 15:13: Het grootste bewijs van liefde is dat iemand wil sterven voor zijn vrienden.

Denk er eens over na: Heb jij vrienden die bereidt zijn om alles op te geven om jou te willen helpen? En wat voor een vriend ben jij eigenlijk zelf voor jouw vrienden?

27 januari 2016

 

Stronglife helpt tieners groeien in geloof via het apparaat dat ze de hele dag bij zich dragen: hun smartphone. Volg ons op YouTube en Instagram.

Volgende event: 20 september » Jeroen spreekt bij Gezinsdienst PKN Drachterscompagnie