God houdt er niet van om mensen te straffen #leesjebijbel

In deze #leesjebijbel video daagt Janneke je aan de hand van het Bijbelboek Jona uit om samen met haar een uitdaging aan te gaan.

Ken je het liedje ook? “Jona, Jona, ga naar Nineve, ik wil niet. Jona, Jona, ga naar Nineve, maar Jona die zei nee!” Maar waar zei Jona eigenlijk nee tegen?

Jona zei nee tegen de opdracht van God om de inwoners van Nineve te vertellen dat ze verkeerd leefden, want het kwaad wat ze deden hoort niet in hun leven thuis. Als ze hun gedrag niet zouden veranderen zou God de stad verwoesten. Als ik Jona was, had ik vast gedacht: leuke opdracht God! Mij naar het buitenland sturen, naar een plek met heel veel geweld. Lijkt mij niet zo fijn om daar rond te lopen.

En waarschijnlijk ken je dit gedeelte van het verhaal wel, Jona pakt zijn spullen, stapt op de boot en gaat de andere kant op, naar Tarsis. De boot krijgt tijdens de overtocht te maken met een storm. Waarop Jona maar één oplossing ziet: ‘’Gooi mij maar in zee, dan zal de zee jullie met rust laten’’. De zeemannen gooien hem overboord en Hij wordt ingeslikt door een vis, drie dagen en nachten zit hij gevangen in de buik van de vis. Als Jona dan tot God bidt, spuwt de vis hem op het land en gaat Jona alsnog naar Nineve toe. De inwoners van Nineve namen de waarschuwing van Jona serieus. Ze veranderden hun levens, deden geen kwaad meer en lieten zien dat ze spijt hadden. God zag dit gebeuren, en Hij veranderde Zijn plan: Hij ging de stad niet meer verwoesten.

En dan wordt Jona boos: “Heer, u wilde die stad helemaal niet verwoesten! Dat dacht ik al toen ik nog thuis was. Daarom wilde ik ook niet naar Nineve gaan. Want ik wist dat u een goede God bent. U bent vol liefde en geduld. U bent trouw, en u houdt er niet van om mensen te straffen.” Jona is zelfs zo boos, dat hij God vraagt om Hem maar te laten sterven.

In de ogen van Jona, worden onrechtvaardige mensen nu niet gestraft. Hij vindt het oneerlijk. Hij wilde dat de mensen gestraft werden in plaats van dat ze nu Gods genade ontvangen. En Jona wist dat dit gebeuren zou! Maar God ziet het verhaal anders, Hij laat aan Jona zien dat Hij ontzettend veel van alle mensen, maar ook van alle dieren houdt. Hij doet er alles aan om ze te redden!

Soms vind ik dingen ontzettend oneerlijk verlopen, kan ik boos worden om bepaalde dingen die mensen zeggen, of om hoe ze zich gedragen. Het liefst laat ik ze dan helemaal met rust, en wil ik niets met deze mensen te maken hebben, net als Jona. Maar dit Bijbelboek leert mij dat God van deze mensen houdt. En dat God mij uitdaagt om dat ook te doen. Ik mag leren om deze mensen over Jezus te vertellen, Gods liefde aan hen uit te delen. God helpt mij hiermee, kijk maar naar Jona, Hij probeerde ervoor weg te lopen. Maar toch kwam hij in Nineve terecht, door Gods hulp!

Ga je samen met mij de uitdaging aan, om met Gods hulp van alle mensen te houden?

 

Stronglife helpt tieners groeien in geloof via het apparaat dat ze de hele dag bij zich dragen: hun smartphone. Volg ons op YouTube en Instagram.

Series