Een wijze les over geld

Jezus roept de mensen in Lucas 16 op om de “oneerlijke Mammon” te gebruiken om vrienden te maken. Maar hoe zit dat dan?

Ik hoor je denken ‘maar Lennart, ik lees niks over oneerlijke Mammon.’ Dat klopt helemaal! In de Bijbel in Gewone Taal is dit vertaald naar ‘ellendig geld’

Maar goed, mammon, nee niet Manon, maar mammon, is een beeldspraak uit de tijd van Jezus voor geld en bezit. Soms wordt mammon uitgelegd als een afgod waarbij geld als het ware zo belangrijk voor ons wordt dat we er het liefst zoveel mogelijk van voor onszelf willen verzamelen. Dat Jezus dit geld of bezit als oneerlijk bestempeld, heeft te maken met dat de werknemer geld gebruikt dat niet van hem is.

Aan het eind van de gelijkenis zegt Jezus dat je je bezit of geld niet alleen moet gebruiken voor je eigen pleziertjes of je eigen geluk, maar dat je het ook moet gebruiken om te investeren in het geluk van iemand anders.

Bedenk eens voor jezelf in wie jij kan investeren en ook waarmee je dat kan doen. En laat ons ook zeker weten hoe je dat jij doet!

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series