Denk altijd goed na voordat je iets zegt #leesjebijbel

In deze video serie genaamd #leesjebijbel delen we dingen die wij halen uit de Bijbelgedeelten die wij lezen tijdens onze eigen stille tijd. In deze video wil Chantal kort iets met je delen naar aanleiding van een tekst uit Spreuken 4.

Denk altijd goed na voordat je iets zegt. Dat is het belangrijkste in je leven. Vertel geen leugens, en bedrieg andere mensen niet. Wees altijd eerlijk en betrouwbaar.
— Spreuken 4:23-25

Vandaag las ik deze tekst in het Bijbelboek Spreuken. Dit is een Bijbelboek dat ik graag lees. Het zijn veel wijze lessen en uitspraken die onder andere door koning Salomo zijn opgeschreven.

Salomo werd koning over Israël toen hij 18 jaar oud was. Hartstikke jong dus! God verscheen aan hem in een droom en vroeg hem wat hij wilde hebben. Salomo had om alles kunnen vragen, nog meer rijkdom, nog meer land om te veroveren, maar daar vroeg hij niet om. In 1 koningen 3 vers 9 staat het volgende: Daarom vraag ik U dit: Leer mij om goed te luisteren. En leer mij om het verschil tussen goed en kwaad te zien. Dan kan ik Uw volk leiden. Salomo vroeg om wijsheid. En God gaf hem die wijsheid maar ook de dingen waar Salomo niet om had gevraagd. Er is nooit meer iemand geweest die zo wijs was als Salomo.

In je tienerjaren ben je impulsiever. Je reageert vaak snel en handelt voordat je er goed over na hebt gedacht. Daarom kun je soms sneller in de problemen komen als je jong bent omdat je simpelweg niet nadenkt over de gevolgen of vooruit kijkt. Grotendeels ligt dit aan de ontwikkeling die je meemaakt, het is een beetje een rommeltje in je bovenkamer. Maar daar kun je natuurlijk niet al je dommigheden op afschuiven. Je kunt net als Salomo vragen om wijsheid.

Impulsief reageren op wat een ander zegt kan ervoor zorgen dat je achteraf spijt hebt van wat je terug hebt gezegd. Daarom is het zo belangrijk om soms even tot 10 te tellen voordat je reageert. In dit vers staat zelfs dat het het belangrijkste in je leven is. Eerlijke en betrouwbare mensen worden soms wel een beetje uitgelachen. Maar uiteindelijk zijn dat wel de mensen waar anderen op steunen.

Hoe is dit bij jou: Als iemand jou kwetst met woorden reageer je dan snel met een nog hardere opmerking terug? Of denk je eerst even rustig na over wat je zal zeggen?

Woorden hebben zoveel kracht. Ze kunnen zoveel harder aankomen dan een schop tegen je been. Woorden kunnen iemand achtervolgen voor de rest van zijn of haar leven. Daarom is deze tekst uit Spreuken er eentje om dagelijks in gedachten te houden. Denk altijd goed na voordat je iets zegt.

 

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series