Blijf God danken en vertrouw op Hem – Week van Gebed 2022

In Matteus 2 vers 11 lezen we dat wijze mannen knielden voor Jezus en Hem dure geschenken gaven. Op deze manier lieten zij hun dankbaarheid zien en erkennen ze Jezus als koning.

Maar wat is dankbaarheid eigenlijk? Dankbaarheid is een positief en blij gevoel dat je krijgt nadat je bijvoorbeeld iets ontvangen hebt. Stel dat ik vandaag van Jeroen nieuwe schoenen krijg, dan ben ik hem hier dankbaar voor. Ik kan dit laten zien door het naar hem uit te spreken, een knuffel te geven of een klusje voor hem te doen. En zo zijn er nog genoeg andere manieren om mijn dankbaarheid te laten zien. Bij het uiten van je dankbaarheid gaat het er niet om of dit een klein of een groot gebaar is, maar dat jij laat merken dat je blij bent met wat jij ontvangen hebt.

Het is makkelijk om dankbaar te zijn wanneer je krijgt wat je graag wilt hebben, maar dankbaar zijn terwijl je nog helemaal niks hebt of wanneer je leven een puinhoop is, is vaak best nog een uitdaging. En toch is dit wat volgens de apostel Paulus goed is om te doen. In Filippenzen 4 roept hij de christenen op om zich geen zorgen te maken, maar God in gebed te vragen wat ze nodig hebben en Hem altijd te danken.

Er staat hier niet geschreven dat als jij ergens om vraagt dat je het dan ook ontvangt en dat je dan dankbaar mag zijn. Er staat dat wat er ook gebeurt, je altijd moet bidden tot God en Hem altijd dankbaar moet zijn. Dit kan heel lastig zijn, want dit gaat verder dan blij zijn met die nieuwe schoenen die ik heb gekregen. In de Bijbel staat een verhaal van een man Job, hij verloor zijn dieren, knechten en zelfs zijn kinderen. Toen hij dit hoorde reageerde hij als volgt:

Hij scheurde van verdriet zijn kleren kapot. Hij knipte zijn hoofd helemaal kaal, en liet zich van ellende op de grond vallen. Hij zei: ‘Ik had niets toen ik geboren werd. Ik zal ook niets hebben als ik begraven word. De Heer heeft mij alles gegeven, en de Heer heeft alles weer van mij afgenomen. Toch blijf ik de Heer danken!’
— Job 1:20-22 BGT

Wauw, wat is Job hierin een voorbeeld voor ons. Hij wordt niet boos op God, maar blijft ook in deze moeilijke tijd op God vertrouwen.

Misschien zijn er in jouw leven situaties waar je niet heel blij mee bent of zelfs erg verdrietig over bent. Dit zijn de donkere momenten in je leven waarin je God niet altijd ervaart en misschien ook niet begrijpt. Maar zelfs in die donkere momenten zijn er punten te vinden waarin God Zijn licht op jouw leven laat schijnen. Blijf God, net als Job, danken en vertrouw op Hem.

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series