Bidden: praten met God

Bidden is een manier om te communiceren met God. Vergelijk het eens met het volgende. Als jij iets wil van je vader of moeder, dan vraag je het. De ene keer vraag je om hulp bij iets dat je moet doen en de andere keer heb je advies nodig. Maar het kan ook zijn dat je niks wilt vragen, maar gewoon iets wil delen van wat je mee hebt gemaakt. En dit kunnen we ook met God doen. In het geval van je vader en moeder noem je het praten, als je dit doet met God, dan noemen we het bidden.

Het grote verschil tussen God en je ouders is: dat je ouders gelijk antwoorden door iets tegen je terug te zeggen. En bij God is dat anders. Die antwoord in de meeste gevallen niet door iets te zeggen. Maar dit maakt het gebed niet minder krachtig en is ook geen reden om het niet meer te doen.

In de eerste hoofdstukken van Handelingen lezen we dat discipelen na de Hemelvaart van Jezus bij elkaar komen en voortdurend bidden. Een aantal dagen later bij Pinksteren, de uitstorting van de Heilige Geest, komen duizenden mensen tot geloof. Ook daarbij lezen we dat ze steeds weer bij elkaar komen om samen te bidden. Maar het zijn niet alleen de apostelen en de eerste christenen die bidden. Door de hele bijbel heen lezen we dat mensen bidden. En ook Jezus, de zoon van God, bidt. Je kan dus zeggen dat bidden onderdeel is van het leven van een christen.

Hoe moeten we bidden?

Maar hoe moet je dan bidden? Hierover zegt Jezus het volgende in Mattheus 6:

Als je bidt, moet je niet steeds maar door blijven praten. Dat doen de mensen die andere goden vereren. Ze denken: Hoe meer ik praat, hoe beter mijn god luistert! 8 Dat moeten jullie dus niet doen. Want je Vader weet allang wat je nodig hebt. Dat weet hij al voordat je het gevraagd hebt. (Mattheüs 6:7-8)

Vervolgens geeft Hij ze een gebed dat ze kunnen bidden:

Onze Vader in de hemel,laat iedereen u eren. Laat uw nieuwe wereld komen. Laat op aarde uw wil gedaan worden, net zoals dat in de hemel gebeurt. Geef ons vandaag het eten dat we nodig hebben. En vergeef ons wat we fout gedaan hebben, want wij hebben ook andere mensen hun fouten vergeven. Help ons om nooit tegen u te kiezen. En bescherm ons tegen de macht van het kwaad. Want u bent koning, u regeert met grote macht, voor altijd. Amen. (Mattheüs 6:9-13)

Je hoeft dus niet lang te bidden en moeilijke zinnen te gebruiken. Nee, je mag gewoon zeggen wat er in je hart leeft zoals je het ook tegen iemand zou zeggen waarmee je zit te praten. God weet namelijk allang wat jij nodig hebt, dus we mogen er bij voorbaat al op vertrouwen dat Hij je geeft wat je nodig hebt.

Ik wil jou dan ook aanmoedigen om dagelijks te bidden. Om tijd te nemen om met God te praten. Om hem te danken voor alle mooie dingen uit je leven. En om Hem om hulp te vragen bij die dingen die je moeilijk vindt. Schrijf daarbij ook op wat je bidt. En lees dat later eens terug. De kans is groot dat je gaat ontdekken dat God wel degelijk luistert en reageert.

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series