Beauty en fashion

Hello ladies! Leuk dat je kijkt naar deze video in de “#weareDiamonds” serie. In deze video ga ik het met je hebben over Beauty en Fashion.

De Bijbel over beauty en fashion

Misschien denk je nu wel: Dit zijn nou niet echt onderwerpen waar God iets over zegt, laat staan dat er iets over in de Bijbel staat. Kun je hier nou iets christelijks over zeggen? En dat is nu het leuke van de Bijbel, er staan ontzettend veel dingen in de Bijbel die wij in het dagelijks leven tegenkomen. En zo ook Beauty en Fashion. Zo worden in het Bijbelboek Esther de schoonheidsrituelen die de meiden ondergingen voordat ze de koning ontmoetten uitgebreid omschreven. En ook vind je diverse uitspraken terug in de Bijbel die gaan over schoonheid van de buitenkant en van de binnenkant.

Bijvoorbeeld  1 Petrus 3:3-4 HTB waar staat:

Daarbij moet u niet teveel aandacht aan uw uiterlijk besteden. Het gaat niet om een mooi kapsel, dure sieraden of schitterende kleren Het gaat om uw innerlijk, om een vriendelijk en evenwichtig karakter. Dat is een onvergankelijk sieraad dat voor God grote en blijvende waarde heeft.

En 1 Timotheus 2: 9-10 HTB:

En de vrouwen moeten bescheiden zijn, nuchter en netjes in hun kleding en gedrag. Gelovige vrouwen moeten opvallen door hun vriendelijkheid en goedheid, niet door opvallende kapsels, sieraden of dure kleren.

Als je deze bijbelteksten leest zou je bijna denken dat God vindt dat je helemaal niet bezig mag zijn met je uiterlijk maar er juist heel sober en ongezellig uit moet zien. Gelukkig is dit niet het geval. Ik heb een beetje onderzoek gedaan naar deze Bijbelteksten en ontdekte het volgende:

In de tijd dat deze brieven werden geschreven ging het om veel uiterlijk vertoon. Bij de vrouwen uitte zich dat in ingewikkelde kapsels waar zelfs pruiken aan te pas kwamen, jurken van hele kostbare stoffen en dure juwelen. Vrouwen besteedden hier zoveel tijd aan dat ze vergaten waar het eigenlijk echt om draaide. Het is heerlijk om tijd te besteden aan het opdoen van mooie make-up, je nagels te lakken en je haar mooi op te steken. En ik geniet ook heel erg van het uitzoeken van een setje kleding voor de volgende dag. Maar het gaat uit eindelijk gewoon om wie jij bent, en niet om hoe je eruit ziet.

Paulus schrijft dat vrouwen sober gekleed naar de samenkomst moeten gaan. Hiermee bedoelt hij eigenlijk dat met al die enorme kapsels en de dure jurken de aandacht in de samenkomst niet meer uitgaat naar God maar dat je de aandacht naar jezelf probeert toe te trekken. Dus ik zie het als een soort van bewustwording van Paulus. Denk er eens over na waarom je bepaalde kleding draagt.

Maar denk je daar überhaupt weleens over na?

‘Mijn kleding zijn was volgens hen blijkbaar niet zichtbaar door de kleding die ik droeg.’

Ik kan me nog herinneren dat er op de EO jongerendag deze foto van mij was gemaakt die ik later terug vond in een magazine. Er boven stond de tekst: “wat als ze tegen de Bijbel zijn”. Het magazine vond blijkbaar dat door de manier hoe ik eruit zag, ik niet bij Jezus kon horen. Ik was in die tijd al christen, had al heel bewust een keuze voor Jezus gemaakt, maar dat was volgens hen blijkbaar niet zichtbaar door de kleding die ik droeg. Persoonlijk zijn er voor mij wel een paar punten waar je over na kunt denken als je Christen bent.

  1. Draag geen uitdagende kleding. Laten we eerlijk zijn, een diep decolleté en doorschijnende bloesjes…kom op dat snapt iedereen! Iedere man, inclusief de vrienden van je vader en je opa worden hierdoor getriggerd. Je wil toch niet dat iedere man die kijkt seksuele fantasieën over je gaat hebben…ieuw. En je denkt nu misschien: mens doe niet zo overdreven, sorry maar mannen zijn daar gewoon echt gevoelig voor. En ik vraag me altijd af…waarom wil iemand zoveel van zichzelf bloot geven? In Mattheus 5:28 staat: Ook wie naar een andere vrouw kijkt en met haar naar bed wil, gaat vreemd. Want hij is in gedachten met haar vreemdgegaan.
  2. Check de tekst! De trend is tegenwoordig dat er op shirts heel wat teksten gedrukt staan. Kijk eerst eens goed wat er op staat voordat je de mensen die naar je kijken allemaal nare dingen toe wenst of “uitscheld”. En wat zeg je over jezelf als je bijvoorbeeld een shirt met “I am easy” aan hebt? Ik check ook graag waar een merk voor staat, waar staan ze voor, wat dragen ze uit? Vind ik dat niet deugen, dan koop ik geen kleding van dat merk. Dat vind ik zonde van mijn geld.
  3. Ga na denken over wie je wilt zijn. We kleden ons al snel naar wat de mode ons voorschrijft of wat de meerderheid aan trekt. Maar wat wil jij zelf!? Loop niet mee met de massa maar trek aan wat jij leuk vind. En als je er dan niet meer bij hoort? Kom op, je wilt toch niet leuk gevonden worden om wat je aan hebt, maar toch omdat ze je nemen zoals je bent! Al snap ik best dat dat moeilijk kan zijn. Be your own pretty self!

Jeroen zegt het altijd zo mooi. Een appel kan er heel mooi glimmend uit zien aan de buitenkant maar van binnen kan ie hartstikke verrot zijn. Je kunt je buitenkant nog zo mooi oppoetsen en ondertussen een heel onaangenaam, chagrijnig, egoïstisch persoon zijn.

Paulus schrijft dat een vriendelijk en evenwichtig karakter een sieraad is dat voor God blijvende waarde heeft. Als je een evenwichtig karakter hebt betekent dat dat je niet snel van je stuk te brengen bent, dat je ontspannen, kalm en nuchter bent. Prachtige eigenschappen! Probeer daar net zoveel tijd aan te besteden als aan je uiterlijk. Want vergeet niet dat wat er van binnen in zit naar buiten zichtbaar wordt. En uiterlijke schoonheid vervaagt uiteindelijk als je ouder wordt, maar je maakt een blijvende indruk op mensen als je vriendelijk en ontspannen bent.

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series