4 tips voor wanneer jij je eenzaam voelt

Een paar weken geleden maakte ik deze video over eenzaamheid. Daarin vertelde ik over eenzaamheid onder jongeren en dat ook Jezus eenzaamheid kende toen Hij hier op aarde rond liep. Via whatsapp kregen we veel reacties naar aanleiding van die video. Heb je hem nog niet gezien, bekijk hem dan nu.

In deze video wil ik je 4 tips geven om iets te doen met die gevoelens van eenzaamheid. Maar voordat ik je de 4 tips ga geven wil ik je dit nog even meegeven.

Want je eenzaam voelen betekent niet automatisch dat je alleen bent. Je kunt ook eenzaam zijn in een grote groep mensen. Ik zei in de vorige video ook dat gevoelens van eenzaamheid er een beetje bij horen, maar dat het niet te lang moet duren. We willen graag dat alles altijd leuk en fijn is maar dat is niet realistisch in dit leven, met dat in je achterhoofd volgen nu de tips.

Tip 1

Het begint allemaal met delen, het delen van je verhaal, iets delen van jezelf. Een gesprek aangaan met mensen waar je bij zit. Dit hoeven niet direct diepgaande gesprekken te zijn natuurlijk. Maar vraag eens naar hun opleiding, (bij)baan(tje), hobby’s en vergeet natuurlijk niet om zelf te vertellen wat die van jou zijn.

Tip 2

Als je een leuke klik hebt met iemand of met een groepje mensen zul je in deze contacten moeten investeren. Even een appje of een uitnodiging om iets te gaan drinken. Samen iets ondernemen waar beide partijen in geïnteresseerd zijn. Dit contact moet wel wederzijds zijn.

Tip 3

Uit onderzoek is gebleken dat kerkelijke mensen minder eenzaam zijn dan niet kerkelijke mensen. Sluit je aan bij een leuke kerk en jeugdgroep. Als je in een kerk zit waar mensen oog hebben voor elkaar, dan zal het mensen opvallen als je er een keertje niet bent. Wat is het dan gaaf als je een appje krijgt of iemand belt van; “He ik heb je gemist, alles oke?” Niet omdat mensen je controleren of je je moet verantwoorden maar omdat mensen willen weten of het wel goed gaat en ze iets voor je kunnen betekenen. Als je ervaart dat je gemist wordt weet je dat er mensen zijn die om je geven, die je zien.

Tip 4

Maar dit alles staat en valt met het geven van vertrouwen. En dit is misschien wel het moeilijkste. Het kan zo maar zijn dat je een paar keer flink bedrogen uit kwam. Dat je dacht dat je een vriend of vriendin had maar deze persoon dat achteraf helemaal niet was. Dat doet zeer en daardoor vertrouw je niet zomaar iemand. En toch is het goed om het opnieuw te proberen, gewoon rustig aan. Het is ook goed om naar jezelf te kijken, heb je een realistisch beeld van wat je verwacht van anderen? Het gaat nog al eens mis omdat we verwachten dat andere mensen ons iets geven wat ze helemaal niet kunnen en of hoeven geven!

Ik hoop dat als je eenzaamheid ervaart op dit moment, er iemand in je leven voorbij komt waar je iets van jezelf mee durft te delen. Je weet dat je niet de enige bent.

 

Stronglife helpt tieners groeien in geloof via het apparaat dat ze de hele dag bij zich dragen: hun smartphone. Volg ons op YouTube en Instagram.

Series