Moeten christenen kerst vieren?

Een paar weken terug kregen we een vraag over het vieren van kerst. Het was een uitgebreide vraag maar ik heb hem even samengevat tot de volgende korte vraag:

Ik vind eigenlijk niet terug in de Bijbel dat we kerst moeten vieren en we Jezus precies op die dag moeten gedenken. Denken jullie dat we kerst moeten vieren?

Het Kerstfeest is samen met Pasen en Pinksteren één van de grootste christelijke feesten van het jaar. En het klopt dat er in de Bijbel inderdaad niet geschreven staat dat we kerst moeten vieren. De eerste christenen hadden ook niet de traditie om kerst te vieren. Volgens Wikipedia was het onder andere keizer Constantijn de Grote die er in de 4e eeuw voor zorgde dat de mensen op 25 december kerst gingen vieren. Tot die tijd zou op deze dag de zonnegod vereerd worden maar omdat Jezus het licht van de wereld is zou volgens de keizer dat het moment zijn dat we de geboorte van Jezus moeten vieren. Later is hier 2e kerstdag op 26 december aan toegevoegd.

Dat we de geboorte van Jezus vieren op 25 december heeft ook niets te maken met dat dit de geboortedag van Jezus is. Want op welke dag Jezus precies is geboren, dat weten we niet. Onderzoekers denken dat het waarschijnlijker is dat Jezus ergens rond september is geboren. Daarover heeft het Weet Magazine een aantal interessante dingen opgeschreven: “Jezus werd niet in de winter geboren”.

We hoeven dus geen kerst te vieren, want het is niet een feest waar God ons opdracht voor heeft gegeven. En we hoeven de geboorte van Jezus dus ook niet perse te vieren op 25 december. Maar in onze geschiedenis is deze traditie nou eenmaal ontstaan. Persoonlijk denk ik niet dat er iets mis mee is om kerst te vieren. Want de komst van Jezus is wel iets om dankbaar voor te zijn. Jezus, Gods Zoon, kwam als mens naar de aarde om ons hoop en vrede te geven. Het is mooi om daar met elkaar tijdens het Kerstfeest onze dankbaarheid naar God toe over uit te spreken en ons geloof te vieren. Zo kunnen we generatie op generatie aan elkaar vertellen over dat wat Jezus voor ons heeft gedaan.

Heb jij nou ook een geloofsvraag waar je graag een antwoord op wil hebben? Stuur ons dan nu jouw vraag. Dan gaan wij ons best doen om hem te beantwoorden in één van onze volgende video’s.

 

Stronglife helpt tieners groeien in geloof via het apparaat dat ze de hele dag bij zich dragen: hun smartphone. Volg ons op YouTube en Instagram.

Series