Is uitdagende kleding verkeerd?

In de afgelopen weken was er best wat commotie omtrent berichten dat diverse scholen hun leerlingen hebben opgeroepen om met passende kleding naar school te komen. De één vindt het schandalig dat vooral meisjes hierop aangesproken worden. De ander vindt het een prima oproep. Hoe dan ook, ik vond het onderwerp mooi aansluiten bij een vraag die wij via Instagram hebben gekregen, namelijk “Is het dragen van uitdagende kleding verkeerd?”

Nou laat ik vooropstellen dat ik niet geloof dat de hoeveelheid kleding die jij draagt bepalend is voor de vraag of jij wel of niet in de hemel komt. Want ik denk dat de Bijbel er heel duidelijk in is dat het daarvoor gaat om de vraag of jij in Jezus Christus gelooft. Nu geloof ik wel dat het bij ons christen-zijn hoort dat we ons gedragen op een manier die bij een christen past. En daarmee bedoel ik dat we als christenen bepaalde dingen niet doen of juist wel doen omdat we in de Bijbel lezen dat God dit van ons vraagt.

Over sommige dingen staan er hele duidelijke richtlijnen in de Bijbel. Zo is het heel duidelijk dat God wil dat we geen andere goden dienen, niet stelen en niet moorden. Andere dingen zijn iets minder duidelijk, bijvoorbeeld omdat de cultuur en omstandigheden van nu heel anders zijn dan in de tijd van de Bijbel. Denk bijvoorbeeld aan Deuteronomium 22 vers 5 waar staat dat mannen geen vrouwen kleding mogen dragen en andersom. Zou je dat 1 op 1 overnemen dan zou je kunnen zeggen dat vrouwen geen broeken mogen dragen, maar bedenk je wel dat mannen in de tijd van de Bijbel ook geen broeken droegen. De kleren waren toen heel anders en dat kan je niet zomaar even vertalen naar het hier en nu.

Als we het hebben over uitdagende kleding, dan zijn we vaak gericht op meisjes en vrouwen. En ik begrijp het dat je hier moeite mee kan hebben. Maar jongens en meisjes zijn verschillend en sommige dingen spelen dus ook meer bij vrouwen dan bij mannen. Zo kan ik me niet voorstellen dat er een meisje opgewonden wordt van een jongen die zijn broek zo laag heeft hangen dat zijn bilspleet 10cm boven zijn broek uitkomt. Okay, wel bij een sixpack, maar ik denk dat het voor een jongen toch anders is. Twee mooie ronde billen die onder een strak kort broekje uitkomen zorgen er nu eenmaal voor dat het gevoelens opwekt omdat jongens veel meer visueel zijn ingesteld. Dit is natuurlijk niet het probleem van een meisje, maar een meisje kan er wel rekening mee houden. Daarnaast is het natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van een jongen om ervoor te zorgen dat hij zichzelf kan beheersen. Zo wordt het voor een jongen al een stuk moeilijker om normaal naar een meisje te kijken wanneer hij veel porno kijkt.

Is het dragen van uitdagende kleding verkeerd? Nou, het beantwoorden van die vraag is nog niet zo makkelijk. Want wat is uitdagende kleding? Voor de één is een strakke jeans uitdagende kleding en voor de ander is dat een hotpants. De één vindt dat een zwembroek bij een jongen heel laag mag hangen, de ander vindt dit niet kunnen. De één vindt een zomers hemd in de kerk prima kunnen, de ander vindt dit ongepast. Dus daar denkt iedereen anders over en de Bijbel geeft ons geen duidelijk richtlijn over hoeveel je van jezelf bloot mag geven met je kleding. Maar ik geloof wel dat de Bijbel ons twee belangrijke principes leert waarmee we iets kunnen:

De eerste is dat we als christenen rekening mogen houden met anderen. Als het gaat om het eten van bepaald vlees, dan zegt Paulus in Romeinen 14 dat je het beter niet kan eten als je weet dat je broeder (of zuster) er moeite mee heeft. De context is anders, maar het leert ons een mooi principe: denk niet alleen aan jezelf, maar houd ook rekening met de ander.

Het tweede is dat het kan zijn dat je jezelf uitdagend gaat kleden omdat je dan het gevoel hebt zodat je gezien wordt of geliefd bent. Als dit zo is dan ben je bezig om je identiteit hierop te baseren. Dat betekent dat je hier ook afhankelijk van gaat worden en misschien zelfs steeds maar een stap verder gaat in het verleggen van grenzen. En persoonlijk geloof ik niet dat God het zo bedoeld. Ik geloof dat jij je identiteit mag baseren op God en mag weten dat je door Hem geliefd bent.

En dan is er denk ik nog iets wat belangrijk is: Niet iedere kleding is geschikt voor elk moment. Op school, in de de sportschool en bij je bijbaantje kunnen regels zijn over wat wel en niet gepast is. Is dat erg, ik denk het niet, zo lang als er maar regels voor zowel jongens en meiden zijn.

 

Stronglife helpt tieners groeien in geloof via het apparaat dat ze de hele dag bij zich dragen: hun smartphone. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series