Hoe moet ik reageren op klasgenoten die vloeken? #geloofsvraag

In deze #geloofsvraag video beantwoordt Jeroen de volgende vraag over vloeken: “Hoi, ik zit nu in de eerste en heb er vaak best wel moeite mee als kinderen uit mijn klas vloeken, meestal zeg ik er iets van maar soms vind ik dat ook best lastig. Ik vroeg me af of je tips hebt voor hoe ik kan laten merken of kan zeggen dat ik het niet fijn en leuk vind als ze zo vloeken.”

Wat goed dat deze vraag gesteld is, want er zijn veel christelijke tieners die hier tegen aanlopen. Waar het voor sommige mensen de normaalste zaak van de wereld lijkt om steeds maar de naam van God en Jezus te gebruiken is dat voor ons als christenen anders. In het derde gebod van de tien geboden uit de Bijbel zegt God tegen het volk Israel dat het verkeerd gebruik van Zijn naam verboden is. Je leest dit in Exodus 20 vers 7:

Spreek mijn naam niet zomaar uit, zonder nadenken. Als iemand dat toch doet, zal ik hem straffen.
— Exodus 20:7 BGT

Iemand die niet gelooft heeft niks met dit gebod, maar als iemand vloekt raakt het ons als christenen wel. Voor ons is God niet zomaar iemand. We geloven dat Hij onze schepper is en dat Hij heilig is. En daarom vinden we het niet prettig als mensen om ons heen steeds aan het vloeken zijn.

Nu kan ik je natuurlijk zelf een aantal tips geven over hoe je aan je klasgenoten kan laten merken dat je het niet fijn vindt dat ze zo vloeken, maar omdat veel meer christelijke tieners hiermee te maken hebben leek het me leuk om onze community te vragen welke tips zij hebben. Daarom deden we een oproep op Instagram. Vanuit de reacties die we heb gehad heb ik er drie voor je uitgehaald.

3 tips over hoe om te gaan met klasgenoten die vloeken

  1. De eerste komt van Cees: Hij zegt het volgende: “Als iemand met Jezus zijn naam scheld vraag ik vaak iets als: “Waar?” of “Is hij terug?”. Je kunt dus een beetje humor gebruiken om er op te reageren en zo je klasgenoten laten weten dat je Christen bent.
  2. De tweede reactie komt van Julia: “Ik vraag ze vriendelijk om ermee op te houden omdat het mij kwetst.” Dit is misschien niet de makkelijkste optie, maar wel één die goed kan werken. Door uit te leggen wat het met jou doet kunnen je klasgenoten proberen om er rekening mee te houden.
  3. De derde reactie komt van Jesse, hij adviseert het volgende: “Ga hun liefde geven, dan zeggen ze vanzelf sorry als ze weten dat jij het niet chill vindt” Wordt dus bijvoorbeeld niet boos, maar blijf vriendelijk en laat zo ook iets van Jezus liefde aan jouw klasgenoten zien. Het resultaat kan zijn dat ze uit respect voor jou hun taalgebruik gaan aanpassen.

En dat laatste was wat ik zelf deed toen ik tiener was. Mijn vrienden wisten wel dat ik christen was en hielden er wel rekening mee, maar in de klas durfde ik er eerlijk gezegd niet zoveel van te zeggen. Maar ik merkte wel steeds weer dat, wanneer ik gewoon vriendelijk bleef, de klasgenoten waarmee ik optrok hun taalgebruik gingen aanpassen wanneer ik er bij was. Kies dus een manier om er mee om te gaan die bij jou past.

 

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series