Heb als jeugdleider aandacht voor rouw van tieners

Misschien sta je er niet bij stil maar op verschillende momenten in hun leven maken tieners een rouwproces door. Dat is dus niet alleen als er iemand overleden is. Denk maar eens aan een scheiding of een verhuizing. Het leven staat op zijn kop en er moet afscheid genomen worden van wat was en er nooit meer zal zijn. Maar ook bij het afscheid nemen van de basisschool of het veranderen van niveau of klas kan gevoelens van rouw geven bij tieners. Het is goed om hier als jeugdleider aandacht voor te hebben. Dit kun je doen door een kaartje of een appje te sturen en te vragen hoe het gaat, maar nog mooier natuurlijk om even langs te gaan om de tiener een hart onder de riem te steken. Daarnaast is het belangrijk om beschikbaar te zijn. Laat de tiener weten dat hij of zij bij jou terecht kan als daar behoefte aan is. 

Het is goed om met tieners in gesprek te gaan over rouw. Bijvoorbeeld door te kijken naar personen in de Bijbel die te maken hadden met verdriet en hoe zij hiermee omgingen. Denk hierbij aan Jeremia die in het Bijbelboek Klaagliederen schrijft over het verdriet dat hij heeft over de verwoesting van zijn stad en de tempel. Jeremia had op deze manier te maken met rouw, maar vond toch hoop.

Vind je het moeilijk om dit zelf op te pakken? Schaf dan de Lifebox aan. Deze bevat een video en een compleet uitgewerkt programma over het thema rouw. Zo krijg je als jeugdleider handvatten om met tieners over dit onderwerp in gesprek te gaan. Het programma is zo vormgegeven dat jij als jeugdleider een keuze kan maken uit diverse onderdelen zoals een ijsbreker, gespreksvragen, Bijbelse verdieping en creatieve werkvormen. Bestel hem nu: www.stronglife.nl/Lifebox

Dit is artikel is geschreven door Corien Rietberg. Ze is al meer dan 25 jaar werkzaam als jongerenwerker en heeft veel ervaring met het schrijven van programma’s en jeugdwerk methoden. Drie jaar geleden heeft ze de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach afgerond. Met haar organisatie Zorg voor Jongeren helpt ze kerken om een krachtig en effectief fundament te leggen voor de zorg van jongeren. De programma’s van Lifebox 1 en 2 zijn door Corien geschreven.

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series