Ga met tieners in gesprek over seksualiteit

“Eén punt voor een shotje, drie voor een tongzoen, en twintig als je je laat ontmaagden: dit zijn een paar opdrachten op zogenoemde ‘Hot Girl Summer’-lijsten.”  Met deze zin opende NOS.nl een artikel over een challenge waarbij jongeren deze zomer worden uitgedaagd om op het gebied van seks een ‘hete zomer’ tegemoet te gaan. Uit onderzoek van NOS Stories blijkt dat deze zomer duizenden jongeren hier aan meedoen. Hulpverleners vrezen voor de verregaande gevolgen die jonge meiden kunnen ervaren wanneer ze over hun grenzen heen gaan.

“Het is belangrijk om met tieners in gesprek te gaan en ze te helpen nadenken over hun grenzen op het gebied van seksualiteit”

Het is belangrijk om met tieners in gesprek te gaan en ze te helpen nadenken over hun grenzen op het gebied van seksualiteit en te leren om elkaars grenzen te respecteren. Leg daarbij uit wat er in de Bijbel staat over seksualiteit en het huwelijk. 

Bijbel en seksualiteit

In Genesis 2:24 lezen we dat een man zijn vader en moeder zal verlaten en zich aan zijn vrouw zal hechten en zij samen één worden. Het samen één worden wordt vaak uitgelegd als het hebben van seks. In Genesis 29 lezen we dat Jacob en Lea eerst een huwelijksfeest hielden en daarna seks hadden. Dit is in lijn met een wet uit Deuteronomium 22. Hier lees je dat een man er vanuit mocht gaan dat zijn vrouw een maagd was. Natuurlijk staan er in dit Bijbelgedeelte dingen waar we ons nu niets meer bij voor kunnen stellen, zoals het stenigen van een vrouw die bij haar huwelijk geen maagd meer is. Maar het principe is duidelijk: God heeft seks bedacht binnen de veiligheid van een huwelijk, want dat is een relatie van blijvende liefde en trouw.

Vind je het moeilijk om dit zelf op te pakken? Schaf dan de Lifebox aan. In de twee uitgaven van de Lifebox zitten verschillende programma’s rondom relaties en seksualiteit. Op deze manier kan je bijvoorbeeld met tieners in gesprek gaan over wat seks met je doet en wat het doel van verkering is. De compleet uitgewerkte programma’s zijn zo vormgegeven dat jij als jeugdleider een keuze kan maken uit diverse onderdelen zoals een ijsbreker, gespreksvragen, Bijbelse verdieping en creatieve werkvormen. Bestel hem nu: www.stronglife.nl/lifebox

Preview video Lifebox

Stronglife helpt jongeren om sterker in het leven te staan door te groeien in geloof. Volg ons op YouTube, TikTok en Instagram.

 

Word partner     Contact

Series